• Explore the city
  • Cycling along the lake
  • Perama cave
  • castle of ioannina
  • BYZANTINE MUSEUM OF IOANNINA
  • THE SILVERSMITHING MUSEUM
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Εκδρομή στο νησάκι των Ιωαννίνων, στη Λίμνη Παμβώτιδα

Η μαγεία των Ιωαννίνων απλώνεται σε στεριά και νερό. Μία από τις ομορφότερες και πιο ενδιαφέρουσες ημερήσιες εκδρομές που μπορείτε να απολαύσετε είναι αυτή στο νησάκι της Λίμνης Παμβώτιδας, το οποίο βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της λίμνης και στολίζει τα κρυστάλλινα νερά της. Επισκεφθείτε το περίφημο μουσείο του Αλή Πασά  και απολαύστε τις τοπικές ιδιαίτερες γεύσεις

Πρόκειται για το ένα εκ των δύο μοναδικών νησιών σε λίμνη της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, που κατοικούνται και αποτελεί πραγματικό κόσμημα για την περιοχή λόγω του παραδοσιακού οικισμού του αλλά και της γεωμορφολογίας του. Στα 1000 μέτρα μήκος, 480 μέτρα πλάτος, και στα 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης, κατοικούν σήμερα περίπου 100 οικογένειες.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών του νησιού, καθώς στην δυτική του πλευρά θα συναντήσετε ήπιο έδαφος και ακτές ενώ από την άλλη πλευρά το έδαφος είναι βραχώδες. Η ομορφιά του βέβαια βασίζεται και στην πυκνή βλάστηση που επικρατεί σε ολόκληρη την έκταση του νησιού λόγω του κλίματος που δημιουργείται από την λίμνη.

Ο οικισμός του νησιού θα σας μαγέψει! Παραδοσιακά λιθόστρωτα δρομάκια και αρχιτεκτονική που παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, χαριτωμένα μαγαζάκια λαϊκής τέχνης και ένας αέρας παράδοσης, θα σας ταξιδέψουν και θα σας κερδίσουν με την ομορφιά και τη χάρη τους.

Μοναστικό κέντρο και Μουσεία

Η σπουδαιότητα το νησιού των Ιωαννίνων οφείλεται και στην ιδιότητά του ως μοναστικό κέντρο.  Τα πέντε μεγάλης ιστορικής αξίας μοναστήρια που βρίσκονται στο νησί από αρχαιοτάτων χρόνων και διατηρούνται μέχρι και σήμερα, μπορείτε να τα επισκεφθείτε και να θαυμάσετε την παράδοση του τόπου σε ένα περιβάλλον ‘γεμάτο ιστορία και Ελλάδα’. Αξίζει να αναφερθεί πως η μοναστική πολιτεία αιώνων στο νησάκι των Ιωαννίνων αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα, μετά το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα!

Η εκπαιδευτική περιήγηση που έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε σε αυτό το μαγικό μέρος δεν σταματάει στα μοναστήρια! Συνεχίζει στο Μουσείο Προεπαναστατικής Περιόδου και «Αλή Πασά» το οποίο θα συναντήσετε μέσα στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου το 1822 έλαβε χώρα η δολοφονία του Αλή Πασά. Στο Μουσείο εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά αλλά και κειμήλια που προέρχονται από την οθωμανική περίοδο της Ηπείρου, και σας δίνουν την ευκαιρία να ανακαλύψετε την ιστορία του τόπου μέσα στους αιώνες.

Πώς;

Μπορείτε να επισκεφθείτε το νησάκι των Ιωαννίνων με κάποιο από τα πλοιάρια που ξεκινάνε από τον «Μώλο» των Ιωαννίνων και λειτουργούν σε τακτά δρομολόγια, κάθε μισή ώρα. Η μοναδική αυτή διαδρομή διαρκεί περίπου 6 λεπτά.

Το The Lake Hotel προσφέρει υπηρεσίες οργάνωσης της ημερήσιας εκδρομής στο πανέμορφο νησάκι των Ιωαννίνων. 

Ποδηλασία κατά μήκος της Λίμνης

Η παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων είναι ιδανική για τους λάτρεις της ποδηλασίας. Είτε είστε ‘παλιοί’ στο άθλημα, είτε επιθυμείτε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά με φίλους ή οικογένεια, είτε είστε απλά ρομαντικοί και θέλετε να απολαύσετε με το αγαπημένο σας πρόσωπο μια υπέροχη διαδρομή στη μαγευτική φύση των Ιωαννίνων, τότε η ποδηλατάδα αποτελεί σίγουρα την καλύτερη επιλογή.

Ο ειδικά διαμορφωμένος ποδηλατοδρόμος κατά μήκος της λίμνης αφήνει περιθώριο για ασφαλείς διαδρομές για μικρούς και μεγάλους παρά την πολυκοσμία, και σας δίνει την ευκαιρία να απολαύσετε την ομορφιά της περιοχής μέσα από μια εμπειρία που συνδυάζει δράση με το αίσθημα μιας μυστηριώδους γαλήνης δίπλα στο νερό.

Πώς;

Το The Lake Hotel, σε συνεργασία με εταιρίες ενοικίασης ποδηλατικού εξοπλισμού των Ιωαννίνων, σας εξασφαλίζει την οργάνωση της ποδηλατικής σας εξόρμησης για μια ασφαλή και αξέχαστη εμπειρία.

Εκδρομή στο Σπήλαιο του Περάματος

Τα Ιωάννινα δεν σταματούν ποτέ να μας εκπλήσσουν!

Μια πραγματικά ιδιαίτερη περιήγηση που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε μικρούς και μεγάλους είναι η εξερεύνηση στο Σπήλαιο του Περάματος! Πρόκειται για έναν μαγικό κόσμο βγαλμένο σαν από παραμύθι, μόλις 2 χλμ μακριά από Τhe Lake Hotel

Το ιστορικό Σπήλαιο του Περάματος μετράει 1.5 εκατομμύρια χρόνια ζωής και βρίσκεται συγκεκριμένα στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα, πάνω από το χωριό του Περάματος. Την δυνατότητα επίσκεψης του Σπηλαίου οφείλουμε στους σπηλαιολόγους Άννα και Ιωάννη Πετροχείλου (ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας), οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που το εξερεύνησαν και χαρτογράφησαν το εσωτερικό του. Η ιστορία του φέρει μεγάλου ενδιαφέροντος, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με την ύπαρξη του και τη χρήση του χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου οι κάτοικοι της περιοχής το χρησιμοποιούσαν σαν καταφύγιο για να προστατευτούν από τους βομβαρδισμούς. 

 Δεν μπορείτε να φύγετε από τα Ιωάννινα χωρίς να επισκεφθείτε αυτόν τον Παράδεισο φυσικής ομορφιάς! Το Σπήλαιο του Περάματος συγκαταλέγεται στα καλύτερα σπήλαια παγκοσμίως, λόγω του μεγέθους και της μεγάλης ποικιλίας των 19 διαφορετικών ειδών σταλακτιτών και σταλαγμιτών που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Αν και η συνολική έκταση του Σπηλαίου Περάματος καταλαμβάνει 14.800 τ.μ, η διαδρομή που επιτρέπεται στους επισκέπτες να ακολουθήσουν είναι περίπου 1.100 μέτρα, για λόγους ασφαλείας. Βέβαια, αυτό το χιλιόμετρο κρύβει μέσα του ‘θησαυρούς’ που δύσκολα θα βρείτε αλλού! Οι διαδοχικοί χώροι και διάδρομοι, όπου η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 17°C, θα σας ταξιδέψουν σε έναν μυστηριώδη, παραμυθένιο κόσμο σταλακτιτών, σταλαγμιτών και εντυπωσιακού ανάγλυφου στα τοιχώματα. Κομμάτι του Σπηλαίου Περάματος αποτελούν απολιθωμένα δόντια και οστά ενός σπάνιου είδους αρκούδας, της σπηλαίας άρκτου, τα οποία βρέθηκαν για πρώτη φορά το 1956.

Πώς;

Το The Lake Hotel, προσφέρει υπηρεσίες οργάνωσης της επίσκεψής σας στο Σπήλαιο Περάματος, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.

Κάστρο των Ιωαννίνων

Το επιβλητικό Κάστρο των Ιωαννίνων είναι μία ολόκληρη πολιτεία από μόνο του. Χτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό για την οχύρωση του Βυζαντινού κράτους το 528 μ.Χ. και αποτελεί το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο που λειτουργούσε ως το μεγαλύτερο διοικητικό κέντρο στην Ελλάδα, κατά την εποχή του Αλή Πασά.  Το κάστρο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της περιοχής για τον πολιτισμό, καθώς εκεί αναπτύχθηκαν τα ελληνικά γράμματα, δίδαξαν μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους και σπούδασαν την τέχνη του πολέμου οι μεγάλοι οπλαρχηγοί. Κρύβει όμως και μία ιστορία πάθους, αφού μέσα στους τοίχους του ο Αλή Πασάς έζησε με την γυναίκα του, κυρά-Βασιλική, και ερωτεύτηκε την ερωμένη του γιού του, την Κυρά-Φροσύνη. Θρύλοι, μύθοι και παραδόσεις ζώνουν τον επισκέπτη, τον πιάνουν από το χέρι και τον συνοδεύουν, την ώρα που περιηγείται στην παλιά πόλη.

Το Κάστρο κρύβει μέσα του ακόμα περισσότερα θαυμαστά κτίρια και από μυστικά. Το πρώτο από αυτά είναι το Σουφαρί Σεράϊ είναι ένα διώροφο πετρόκτιστο κτήριο που στηρίζεται σε ένα σύστημα στοών, στο οποίο στεγάζονταν η Σχολή Ιππικού του Αλή Πασά. Πριν συνεχίσετε την ξενάγησή σας μπορείτε να κάνετε μια στάση για ξεκούραση και δροσερό νερό στο γραφικό καφέ που στεγάζεται στα Μαγειρεία, ένα κτήριο με χαρακτηριστικές καμινάδες μέσα στην ακρόπολη του Ιτς Καλέ. Στην συνέχεια, μπορείτε να επισκεφτείτε τον Πύργο Βοημούνδου, ο οποίος αποτελούσε ένα από τα επιβλητικότερα κτήρια του Κάστρου Ιωαννίνων και «θεμέλιο» της αυτοκρατορίας του Αλή Πασά, αφού στα ερείπιά του είχε χτιστεί στο μεγαλοπρεπές σεράϊ του, το οποίο πυρπολήθηκε το 1822.

Εκτός από την περιήγησή σας στα θεμέλια του Κάστρου των Ιωαννίνων, μπορείτε να βρείτε και να επισκεφτείτε, μέσα στο κάστρο, τρία από τα σημαντικότερα μουσεία των Ιωαννίνων: Το Βυζαντινό Μουσείο, το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων και το Μουσείο Φώτη Ραπακούση καθώς και το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Βυζαντινό Μουσείο των Ιωαννίνων, το οποίο εγκαινιάσθηκε το 1995, βρίσκεται στην νοτιο-ανατολική ακρόπολη, Ιτς Καλέ, του Κάστρου των Ιωαννίνων και διαθέτει εκθέματα από ευρήματα κυρίως της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, όπως γλυπτά, νομίσματα, παλαιά κειμήλια και εικόνες, που χρονολογούνται από τον 4ο έως τον 19ο αιώνα. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο κτίριο, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση, στο χώρο του τέως «βασιλικού περιπτέρου» που κτίστηκε το 1958 από τον ελληνικό στρατό. Η έκθεση διαχωρίζεται σε τρείς ενότητες : Παλαιοχριστιανική, Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή, με αντικείμενα που προέρχονται από όλη την Ήπειρο και είναι ενδεικτικά για την ιστορία και την τέχνη της ευρύτερης περιοχής. Στον ίδιο χώρο κατά τη βυζαντινή εποχή, υψωνόταν ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών με τις κατοικίες των αρχόντων, ενώ στα τέλη του 18ου αιώνα χτίστηκε το σεράι του Αλή Πασά.

Παράρτημα του μουσείου αποτελεί η Έκθεση Αργυροχοΐας, η οποία φιλοξενείται στο λεγόμενο “θησαυροφυλάκιο”. Στο Φετιχιέ Τζαμί που αποτελεί το βόρειο τμήμα της αίθουσας προσευχής, φιλοξενείται η έκθεση εποπτικού υλικού που αφορά στο ίδιο το μνημείο, στο σύνολο του Κάστρου Ιωαννίνων, στον βίο και τα πεπραγμένα του Αλή Πασά, αλλά και στο γενικότερο ιστορικό και καλλιτεχνικό αποτύπωμα της εποχής.

Εκτός από την μόνιμη έκθεση του μουσείου, η οποία περιλαμβάνει ευρήματα εξαιρετικής αξίας, το Βυζαντινό Μουσείο διαθέτει και ένα εργαστήριο συντήρησης κεραμικής, τοιχογραφίας, ψηφιδωτού και λίθου. Επιπρόσθετα, διαθέτει χώρους περιοδικών εκθέσεων, θεατρικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και πωλητήριο για να προμηθευτείτε τα δικά σας σουβενίρ.

Το Βυζαντινό Μουσείο αποτελεί την καρδιά ενός πολιτιστικού χώρου στην ακρόπολη Ιτς Καλέ του κάστρου και κρύβει μέσα του ολόκληρη την ιστορία της Ηπείρου, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στα ευρήματα των ανασκαφών.

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Στην νοτιοανατολική ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων βρίσκεται το νέο Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, δίπλα από το κτίσμα των παλαιών μαγειρείων του Κάστρου. Η έκθεση του μουσείου διασώζει την ηπειρωτική αργυροτεχνία και προβάλει την εξέλιξη της τεχνολογίας στην περιοχή ανά τα χρόνια, καθώς και τα πολιτιστικά δεδομένα της γιαννιώτικης κοινωνίας μέσα στα οποία αυτή άκμασε. Κύρια θεματική του μουσείου αποτελεί η τεχνολογική πρόοδος της αργυροχοΐας κατά την προβιομηχανική περίοδο στην ευρύτερη ηπειρωτική περιοχή.

Τοποθετημένη κατά βάση στη μεταβυζαντινή περίοδο, από τον 15ο αιώνα και έπειτα, η έκθεση του Μουσείου Αργυροτεχνίας δεν παραλείπει να κάνει αναφορές και από το απώτερο παρελθόν, αφού η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ασημικών ανάγεται συχνά σε πολύ παλαιότερες περιόδους. Με δύο επίπεδα εκθεσιακών χώρων και ποικίλα εποπτικά μέσα, όπως κείμενα, εποπτικό υλικό, ταινίες τεκμηρίωσης κ.α., ο επισκέπτης της έκθεσης του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων απολαμβάνει μια ολοκληρωμένη εμπειρία γνώσης και μάθησης, ενεργοποιώντας όλες του τις αισθήσεις.

Ανακαλύψτε τις παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων, γνωρίστε τα στάδια της ηπειρωτικής τεχνικής και δείτε τα τελικά προϊόντα εξαιρετικής ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας που διαμόρφωσαν την ιστορία του τόπου να σχηματίζονται μπροστά σας. Στο δεύτερο επίπεδο της έκθεσης φιλοξενείται η συλλογή έργων από το 18ο έως τον 20ο αιώνα με περίτεχνα κομψοτεχνήματα, κοσμήματα, όπλα και αντικείμενα προσωπικής ή οικιακής χρήσης. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν βέβαια απ’ όλα αυτά οι αναφορές στην σύγχρονη ηπειρωτική αργυροτεχνία από τεχνίτες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ευρύτερη περιοχή διαιωνίζοντας μια μοναδική παράδοση, εξελίσσοντάς την κρατώντας πάντα τα παραδοσιακά εκείνα στοιχεία που την καθιστούν μοναδική.

Μουσείο Αλή Πασά και Επαναστατικής Περιόδου

Το Μουσείο του Αλή Πασά και της Επαναστατικής Περιόδου βρίσκεται στο πανέμορφο νησάκι των Ιωαννίνων και περιλαμβάνει στην έκθεσή του εκπληκτικά έργα τέχνης της Ηπειρωτικής καθημερινότητας, όπλα, ασημικά και κεραμικά του ελλαδικού χώρου, παραδοσιακές ηπειρώτικες φορεσιές, πίνακες ζωγραφικής και αυθεντικά αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος από τα τέλη του 18ου έως και τα μέσα του 19ου αιώνα. Εδώ θα βρείτε και το ξακουστό καριοφίλι του Αλή Πασά και το ασημένιο ξίφος του εθνικού ευεργέτη Απόστολου Αρσάκη.

Οι χώροι του μουσείου είναι χωρισμένοι σε θεματικές ενότητες, μερικές από τις οποίες είναι το δωμάτιο του Αλή Πασά, όπου ο ίδιος δέχτηκε θανάσιμο πυροβολισμό κατά την συμπλοκή του με ένα Τούρκο στρατιώτη, καθώς και την αίθουσα βασανιστηρίων με την ανατριχιαστική της ιστορία. Παραδεισένια λουλούδια του Ισλάμ, τουλίπες και γαρύφαλα κοσμούν τα πιάτα Ιζνίκ του 17ου αιώνα στην αίθουσα του Σουλτάνου Μαχμούτ Β’, εκείνου που διέταξε τη δολοφονία του Πασά διότι βοηθούσε τους Έλληνες της περιοχής.

Μαγευτείτε από την λάμψη των ασημένιων κοσμημάτων που κάποτε στόλιζαν τις κόρες του παλατιού και επισκεφτείτε τον Χειμερινό Οντά, μια αναπαράσταση ενός τυπικού Γιαννιώτικου δωματίου με τα ομοιώματα του Αλή Πασά και της συζύγου του να “ζωντανεύουν” μπροστά σας. Η συλλογή του μουσείου παίρνει το όνομά της από τον διευθυντή του, Φώτη Ραπακούση, ο οποίος εμπνεύστηκε από τις διηγήσεις της γιαγιάς του, αγάπησε τον ηπειρωτικό πολιτισμό και την ιστορία της πατρίδας του και οδηγήθηκε σε μια δημιουργική πορεία στον χώρο του συλλεκτισμού.

Ιστορικό Κέντρο Ιωαννίνων, Γεύσεις και Παράδοση

Οι θρύλοι και οι παραδόσεις του ιστορικού κέντρου των Ιωαννίνων που εκτείνεται στο «μέτωπο» της πόλης προς την λίμνη, σας καλούν να χαθείτε στους δρόμους του πανέμορφου αυτού τόπου και να περιηγηθείτε σε μια ιστορία αιώνων και διαφορετικών πολιτισμών. Το ρολόι της πλατείας των Ιωαννίνων κοσμεί ως ιδιαίτερο στολίδι για περισσότερο από έναν αιώνα την πόλη από την βόρεια όψη της πλατείας, κατασκευασμένο το 1905 από τον σπουδαίο αρχιτέκτονα Περικλή Μελίρρυτο. Κατεβαίνοντας τον κεντρικό δρόμο θα βρείτε δεξιά και αριστερά σας καταστήματα με είδη λαϊκής τέχνης, σουβενίρ και χρυσοχοεία κρυμμένα σε κάθε δρομάκι και μικρό στενάκι της πόλης.

Οι μυρωδιά από τα ντόπια εδέσματα δεν θα αργήσει να σας αγαλλιάσει ανάμεσα στις παλιές εμπορικές στοές, τα διατηρητέα κτήρια και τα παλιά λαϊκά σπίτια, τα σοκάκια με τα τοπικά παραδοσιακά καφενεία, αλλά και τα μπαράκια που σφύζουν από τους φοιτητές και τους νέους της περιοχής. Δοκιμάστε το παραδοσιακό τσίπουρο και το γιαννιώτικο μπακλαβαδάκι, η συνταγή του οποίου διατηρεί τις καταβολές της από την Μέση Ανατολή και τις πρώην Οθωμανικές Χώρες.

Από τις δοκιμές σας δεν θα μπορούσαν βέβαια και να λείπουν οι φημισμένες ποικιλίες με την μοναδική ποιότητα των ηπειρώτικων γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων. Γεύσεις που ταξιδεύουν από γενιά σε γενιά και παραμένουν μοναδικές, όπως το ξακουστό παραδοσιακό μετσοβόνε και οι ποικιλίες με μπούκοβο και ρίγανη. Λίγα βήματα πιο κάτω θα συναντήσετε σίγουρα ένα κατάστημα που να διαθέτει γλυκό του κουταλιού μανιτάρι, φυσικά βότανα και κρασιά Ζίτσας, συνδυάζοντας γεύσεις από βουνό και θάλασσα. Το μελισόχορτο, η μέντα, το βάλσαμο και το άγριο μύρτιλο, εκτός από τις ευεργετικές τους ιδιότητες, χαρίζουν και ένα μοναδικό άρωμα, το οποίο είναι συνυφασμένο με την αύρα της περιοχής.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων που βρίσκεται δίπλα από το ιστορικό Ρολόι της πλατείας, διαθέτει εκθέματα που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο, από την Κατώτερη Παλαιολιθική εποχή, πριν από 250.000 χρόνια, όπου και εμφανίστηκε πρωταρχικά ο άνθρωπος στην Ήπειρο, έως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους του 3ου αιώνα μ.Χ. Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στα ευρήματα καταλαμβάνουν εκείνα από το ιερό της Αρχαίας Δωδώνης, του λατρευτικού κέντρου του Δία και της Διώνης στους πρόποδες του όρους Τόμαρος.

Συνολικά, η νέα μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει περίπου 3.000 αρχαιολογικά ευρήματα από όλη την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, ενώ η διάρθρωσή της χωρίζεται σε τρία μέρη : ένα χρονολογικό, ένα γεωγραφικό και ένα θεματικό.  Η φυσιογνωμία της περιοχής αποτυπώνεται στα περίτεχνα εκθέματα του παρελθόντος, ενώνοντας τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας του τόπου και συνθέτοντας την λαμπρή πορεία της Ηπείρου κατά την αρχαιότητα. Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της αρχαίας πόλης της Κασσώπης, η οποία ιδρύθηκε από το Ηπειρωτικό φύλλο των Κασσωπαίων, το Νεκυομαντείο του Αχέροντα, το πιο φημισμένο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο και την Βίτσα Ιωαννίνων, που βρίσκεται στο Κεντρικό Ζαγόρι, στην είσοδο του ξακουστού φαραγγιού του Βίκου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων οικοδομήθηκε κατά την δεκαετία του ’60 από τον επιφανή Έλληνα αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και έκτοτε έχει δεχθεί σημαντικές δωρεές, όπως η Συλλογή Μελά με έργα της ελληνικής αρχαιότητας. Από τους Ευρωπαίους περιηγητές του 19ου αιώνα έως και τους σημερινούς επισκέπτες του μουσείου, η ιστορία του τόπου συνεχίζει να ταξιδεύει και να μαγεύει εκείνους που επιλέγουν να την εξερευνήσουν.

Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων

Στεγασμένο στο τζαμί του Ασλάν Πασά, του ηγεμόνα των Ιωαννίνων κατά την περίοδο 1600 με 1612, που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα, το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο φιλοξενεί τρεις συλλογές, αντιπροσωπευτικές των κατοίκων του Κάστρου κατά τη χριστιανική, εβραϊκή και μουσουλμανική ιστορία του. Το μουσείο κτίστηκε στη θέση που βρισκόταν πρότερα κατά την βυζαντινή εποχή ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, ο οποίος λέγεται ότι έδωσε το όνομά του στην πόλη των Ιωαννίνων. Το 1618 χτίζεται το τζαμί του Ασλάν Πασά, του πρώην βαλή της πόλης, στερεωμένο πάνω στον βράχο του Κάστρου.

Σε μια τοποθεσία υψίστης σημασίας για την περιοχή, μπορείτε να επισκεφτείτε τα εκθέματα του Δημοτικού Εθνογραφικού Μουσείου και να δείτε τα αντικείμενα που φυλάσσονται από δωρεές επιφανών οικογενειών της Ηπείρου και χρονολογούνται από τον 18ο έως και 20ο αιώνα, όπλα και ενδυμασίες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Επιπλέον, τα εκθέματα περιλαμβάνουν αντικείμενα χριστιανικού χαρακτήρα όπως εκκλησιαστικά αργυρά σκεύη, άμφια και εκκλησιαστικά βιβλία από την Συλλογή του Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος, του εκλεγμένου Μητροπολίτη Ιωαννίνων το 1916.

Στην εβραϊκή συλλογή φιλοξενούνται φορεσιές της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων, ενώ αντίστοιχα ανατολίτικα υφάσματα των περασμένων αιώνων, μπρούτζινα αντικείμενα της εποχής του Αλή Πασά και μουσουλμανικά βιβλία εκτίθενται στον κεντρικό χώρο του μουσείου. Μια πυριτιδαποθήκη, η σπηλιά του Διονυσίου Φιλοσόφου, γνωστός στους εχθρούς του και ως «Σκυλόσοφος», και ένας μεσαιωνικός πύργος περιβάλλουν την κύρια έκθεση του Δημοτικού Εθνογραφικού Μουσείου, καθώς εκεί κοντά υπάρχει η τούρκικη βιβλιοθήκη και το σουφαρί σεράι, η Σχολή Ιππικού του Αλή Πασά, που μπορείτε να επισκεφτείτε. Μια περιήγηση στο Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων αρκεί για να γνωρίσετε του τις καταβολές της Ηπειρωτικής ιστορίας και να εξοικειωθείτε με τις γιαννιώτικες παραδόσεις που είναι βαθιά ριζωμένες στην τοπογραφία της περιοχής. 

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας και Κέρινων Ομοιωμάτων «Παύλος Βρέλλης»

Η ιστορία συναντά την καλλιτεχνική δημιουργία μέσα από τα χέρια ενός έμπειρου τεχνίτη, ο οποίος σχεδιάζει και αναπαριστά την ιστορία του τόπου πριν από την Επανάσταση του 1821. Ο Παύλος Βρέλλης, γεννημένος στα Γιάννενα το 1923, ζωγραφίζει, σμιλεύει τις πέτρες και τα ξύλα από μικρή ηλικία κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 50 χρόνια αργότερα, το 1983 ένα μουσείο γεμάτο με την τέχνη του, με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, ανοίγει τις πόρτες του για να χαρίσει στο κοινό την μοναδική ευκαιρία να «δει» την ιστορία μέσα από τις δικές του δημιουργίες.

Έξω από το Μπιζάνι Ιωαννίνων, σε απόσταση μισής  ώρας από την λίμνη Παμβώτιδα, βρίσκεται το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας – «Παύλος Βρέλλης», στεγασμένο σ ’ένα κτίριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα. 150 κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος εντεταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους, συνθέτουν μια μοναδική εμπειρία ιστορικής περιήγησης που χωρίζεται θεματικά στην προεπαναστατική και επαναστατική εποχή, καθώς συμπεριλαμβάνει και ξεχωριστά αφιερώματα σε σημαντικές ελληνικές προσωπικότητες, όπως ο Παύλος Μελάς και η Κυρά της Ρω.

Οι «Γυναίκες της Πίνδου», η «Μάχη της Κρήτης», η «Μικρά Ασία», η «Κύπρος» και οι «Γερμανικοί Φούρνοι» ζωντανεύουν με σάρκα και οστά, αποτελώντας ένα ανεπανάληπτο αξιοθέατο, το οποίο πρέπει να ζήσει κάθε επισκέπτης της περιοχής. Ο ίδιος ο Βρέλλης έχει επιπλέον επιμεληθεί, εκτός από την έκθεση στο εσωτερικό του μουσείου, και τον εξωτερικό χώρο, διατηρώντας πάντοτε την παράδοση, την αγάπη προς τη φύση και την γενικότερη εμπειρία του θεατή. Το έργο του Βρέλλη είναι αξιοθαύμαστο αν αναλογιστεί κανείς πως για κάποιες κέρινες δημιουργίες του, τα μέσα που διέθετε ήταν ελάχιστα : «Δυσκολεύομαι πραγματικά στο να ζωντανέψω πρόσωπα για τα οποία ακόμη και οι αναφορές που έχω γι' αυτά, είναι λίγες ή ελάχιστες (για τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο, είχα κατ' ουσία μόνο ένα σκίτσο)».

Ενδιαφέρεσαι?

Old bridge

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΜΑΣ